0

Det tysta arvet


Det tysta arvet- en bok om romer under Förintelsen.

  "Det är svårt att veta varför jag klarade mig.

På något sätt var jag tvungen, jag tror att det var tur.


299 kr ( -74% )
75 kr
Artikelnr UBOK051
EAN-kod: 9789163904288

Det tysta arvet- en bok om romer under Förintelsen. 

"Det är svårt att veta varför jag klarade mig. På något sätt var jag tvungen, jag tror att det var tur. Barn är inte starka, men inte alltid så svaga som man kan tro."

Teodor Mutto överlevde andra världskriget och är en av de personer som vittnar om den förföljelse som drabbade romer under Förintelsen.

Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar för journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt avrättas.

Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia, romernas förintelse.

Det beräknas att upp till cirka an halv miljon romer dödades under andra världskriget i läger Auschwitz, Buchenwald, Neuengamme, Bergen-Belsen, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor och Jasenovac. I Auschwitz fanns som flest cirka 23 000 romska fångar från nästan hela Europa. Den natt som kommit att kallas Zigenarnatten, natten mellan den 2 och 3 augusti 1944, revs romernas läger i Auschwitz och de 2 897 personer som fanns kvar gasades ihjäl. Den 2 augusti är officiell minnesdag för förintelsen av romer.

Produktinformation:

Det tysta arvet, av Monica Hirsch och Maja Kristin Nylander, 2016, inbunden, svensk, ISBN: 978-91-639-0428-8