0

Stora Spetskragen, barett, , basker, sticksats

Bohus stickning


Stora Spetskragen, barett eller basker, sticksats.

Design av Karin Ivarsson 1960.

Återskapad av Solveig Gustafsson 2001, reviderad av Pernille Silfverberg 2016.


1 900 kr
Artikelnr UTEXBS025
EAN-kod: UTEXBS025

Stora Spetskragen, barett eller basker, sticksats.

Design av Karin Ivarsson 1960. Återskapad av Solveig Gustafsson 2001, reviderad av Pernille Silfverberg 2016.

Merino/Angora 50/50. Storlek 56-58 cm, rundsticka nr 2, 40 cm samt rundsticka nr 2,5, 40 och 60 cm och strumpstickor 2,5 för baretten. 

Om Stickpaketen

Mönstren är framtagna i samarbete med Solveig Gustafsson, firma Solsilke och grundar sig på studier av originalplagg i museets samlingar. Stickpaketen kommer fortsättningsvis att levereras av Pernille Silfverberg, firma AngoraGarnet.

I de originalmönster, ”Arbetsbeskrivning” med tillhörande färgdiagram som stickerskorna använde, angavs bystmått, längd och axelbredd endast schematiskt. Det gällde att mer få centimetrar än antalet maskor att stämma. I kombination med de många gånger komplicerade mönstren krävdes stor kunskap och mycket lämnades åt stickerskan att själv lösa.

Vi har valt att göra arbetsbeskrivningarna mer detaljerade, allt för att underlätta för dagens stickerska. Stickpaketets modeller är också något omarbetade och framför allt ledigare. Ett Bohus Sticknings-mönster kom ofta att användas till flera olika plagg, t ex både kofta eller tröja med matchande vantar och mössa. Mönstret kunde också varieras i flera olika färgställningar. Denna variation återspeglas också i den nyframtagna kollektionen. Plaggen stickas med stickor 2.5 i ett tvåtrådigt danskt finullsgarn eller 50 % angora och 50 % merinoull, som infärgats för hand av Pernille Silfverberg. 

Bohusläns museums ambition är att skapa möjlighet för den som vill att själv sticka och bära ett Bohus Sticknings-plagg så likt originalet som möjligt. Stickpaketen med mönster och garn säljs endast genom Bohusläns museum och AngoraGarnet.