Härskogen, jumper eller kofta, sticksats

Bohus stickning

Härskogen, jumper eller kofta, sticksats.

Design Anna-Lisa Mannheimer Lunn på 1940-talet.

Återskapat av Solveig Gustafsson och Pernille Silfverberg 2014.

2 495 kr
  • Fraktkostnad inom Sverige 79 kr
  • Leverans inom 5-7 dagar
Artikelnr UTEXBS113
EAN-kod: utexbs113

Härskogen, jumper eller kofta, sticksats.

Design Anna-Lisa Mannheimer Lunn på 1940-talet. Återskapat av Solveig Gustafsson och Pernille Silfverberg 2014.

Merinoull / Angora 50/50.

Om Stickpaketen

Mönstren är framtagna i samarbete med Solveig Gustafsson, firma Solsilke och grundar sig på studier av originalplagg i museets samlingar. Stickpaketen kommer fortsättningsvis att levereras av Pernille Silfverberg, firma AngoraGarnet.

I de originalmönster, ”Arbetsbeskrivning” med tillhörande färgdiagram som stickerskorna använde, angavs bystmått, längd och axelbredd endast schematiskt. Det gällde att mer få centimeter än antalet maskor att stämma. I kombination med de många gånger komplicerade mönstren krävdes stor kunskap. Mycket lämnades åt stickerskan att själv lösa.

Vi har valt att göra arbetsbeskrivningarna mer detaljerade, allt för att underlätta för dagens stickerska. Stickpaketets modeller är också något omarbetade och framför allt ledigare. Ett Bohus Sticknings-mönster kom ofta att användas till flera olika plagg, t ex både kofta eller tröja med matchande vantar och mössa. Mönstret kunde också varieras i flera olika färgställningar. Denna variation återspeglas också i den nyframtagna kollektionen. Röda Randen stickas i ett tvåtrådigt ullgarn som är spunnet i Danmark. Mönstergarnerna infärgas för hand av Pernille Silfverberg , Angoragarnet. Bottenfärgen till Röda Randen är naturgrå. Ullen är garanterat mulesingfri. Varje stickpaket innehåller garn för storlek XS-XL.

Bohusläns museums ambition är att skapa möjlighet för den som vill att själv sticka och bära ett Bohus Sticknings-plagg så likt originalet som möjligt. Stickpaketen med mönster och garn säljs endast genom Bohusläns museum och AngoraGarnet.