Soten - En bohuslänsk kulturhistoria från Hållö till Väderöbod

Bli notifierad

Påminn mig när produkter är åter i lager

Tack för ditt intresse! Du kommer bli notifierad när varan återigen finns i lager i butiken.

Artikelnr UBOK1265
EAN-kod: ubok1265

Soten är ett stycke skärgård i norra Bohuslän vars omtalade och hemlighetsfulla namn var känt redan under vikingatid. Området var fruktat för sina sugande baksjöar och grundbrott men havet blev också förutsättningen för människors överlevnad och utkomst. Med tiden utvecklades både sjöfart och långväga havsfiske till viktiga sysselsättningar samtidigt som stenindustrin satte evighetens spår i de röda granitbergen. I samtiden har dessa näringsgrenar i stort sett upphört. I stället har nya verksamheter tagit över; inte minst har en betydande besöksindustri uppstått där Sotens vidunderliga naturskönhet i kombination med sol och salta bad lockar besökare från när och fjärran. Ledordet för detta sjölandskap med sina inbyggare tycks därför vara ständig förändring och anpassning - något som kännetecknat denna gränsbygd ända sedan de första säljägarna kom paddlandes under jägarstenåldern.

I denna kulturhistoriska översikt har författarna, arkeologen Henrik Alexandersson och historikern Ulf Nyrén, undersökt Sotens förflutna fram till vår egen tid. Vare sig du är bofast, delårsboende eller förbipasserande har du här en god ledsagare till ett av norra Europas mest enastående områden.

Produktinformation:

Soten, en bohuslänsk kulturhistoria från Hållö till Väderöbod. Henrik Alexandersson och Ulf Nyrén, 2019, inbunden, svenska.

ISBN: 978-91-639-7946-0