0

Jorden runt och andra händelser till sjöss


Wenn jemand eine Reise tut, dann kann er was erzählen.

Det tyska ordspråket: "När man har gjort en resa kan man berätta något", ligger i högsta grad till grund för denna antologi.

Författaren har under flera år skrivit berättelser från den egna tiden till sjöss då han bland annat på 1960- talet som telegrafist seglade jorden runt med ett trampfartyg.


255 kr
Artikelnr UBOK1353
EAN-kod: ubok1353

Wenn jemand eine Reise tut, dann kann er was erzählen.

Det tyska ordspråket: "När man har gjort en resa kan man berätta något", ligger i högsta grad till grund för denna antologi. Författaren har under flera år skrivit berättelser från den egna tiden till sjöss då han bland annat på 1960- talet som telegrafist seglade jorden runt med ett trampfartyg.

Vi får läsa om riktigt udda platser på vår jord, om den så kallade bondeseglationen på 1800-talet, om insjöfraktfart på sjön. Lygnern i norra Halland och om en svensk sjömans öden till sjöss fram till dess att hans fartyg torpederades av en tysk ubåt under andra världskriget. Här får vi inblickar i hur det var att i början av 1960- talat segla som hökarhalva i en Transare och som jungman i en liten skuta i Östersjö- och Nordsjöfart.

Ett antal sjömansskrönor skildrar på ett humoristisk sätt hur livet till sjöss och i hamn kunde te sig under den tid då hamnuppehållen oftast var långa men då även resorna över Atlanten eller Stilla havet kunde vara i flera veckor.

I en avslutade essä berättas om en kryssning runt Syd Amerika och Kap Horn. Boken är rikt illustrerad med fotografier på fartyg och olika platser runt om på vår jord.

Produktinformation:

Jorden runt och andra händelser till sjöss, av Göran Sändare, 2021, inbunden, svenska, ISBN: 978-91-88967-32-9