0

Från Orust till Fiji


Den här boken behandlar ett något ovanligare emigrantöde.

Den 33 år unge svenska sjökaptenen Niklas Hedström emigrerade år 1853 från Myckleby på Orust till Australien.

Där seglade han som befälhavare på sitt eget fartyg Hercules och senare på andra fartyg och tjänade pengar på frakter till och från Australien, Nya Zeeland, Indien och Filippinerna.


255 kr
Artikelnr UBOK1340
EAN-kod: 9789188967084

Den här boken behandlar ett något ovanligare emigrantöde. Den 33 år unge svenska sjökaptenen Niklas Hedström emigrerade år 1853 från Myckleby på Orust till Australien. Där seglade han som befälhavare på sitt eget fartyg Hercules och senare på andra fartyg och tjänade pengar på frakter till och från Australien, Nya Zeeland, Indien och Filippinerna. Han gifte sig 1868 och flyttade med sin unga hustru till Fiji där han tänkte sig en framtid som plantageägare med bomullsodling. Det blev dock inte som han tänkt, orkaner förstörde de nyanlagda odlingarna, parets unga dotter avled i dysenteri och till råga på allt blev de anfallna av kannibaler. 

Men Niklas fick snart en ny karriär, nu som hamnkapten och lots i Fijis dåvarande huvudstad Levuka. Här födde paret fyra barn, varav det äldsta, Maynard, snart blev en framstående affärsman och grundare av södra Stilla havets största handelskedja. Sir Maynard blev 1922 den första fijian som adlats av den brittiske kungen.

I denna berättelse följer vi Niklas och hans hustru Alices öden och äventyr på Fiji, och även sonen Maynards fortsatta framgångssaga. I dag finns det närmare fyrahundra ättlingar i Australien, på Nya Zeeland och Fiji efter Niklas Hedström från Myckleby på Orust. Många av dem bär fortfarande namnet Hedström.

Vi får också en historisk tillbakablick över hur livet gestaltade sig på Orust, Australien och Fiji under andra hälften av 1800- talet.

Produktinformation:

Från Orust till Fiji- en släkthistoria, av Göran Sändare, 2020, inbunden, svenska, ISBN:978-91-88967-08-4