0

Myrkungen


Berättelsen "Myrkungen" handlar om Carl och Amalia, två unga människor som inte vill acceptera den roll livet tilldelat dem.

De vill ändra sina öden.

Amalia identifierar sig som en upplyst ledare och vill bekämpa en arkaisk tradition som riskerar att beröva henne den uppgift som hon tycker sig vara lämpad för.


229 kr
Artikelnr UBOK1381
EAN-kod: 9789151986715

Berättelsen "Myrkungen" handlar om Carl och Amalia, två unga människor som inte vill acceptera den roll livet tilldelat dem. De vill ändra sina öden. Amalia identifierar sig som en upplyst ledare och vill bekämpa en arkaisk tradition som riskerar att beröva henne den uppgift som hon tycker sig vara lämpad för. Carl drömmer om att lämna sin hemö för att ge sig ut på äventyr och kanske upptäcka en oidentifierad folkgrupp.

Titeln anspelar på likformigheten i ett myrsamhälle, där alla individer följer förutbestämda mönster, med också viljan att bryta med dessa rutiner genom att utse en kung. Myrsamhället styrs som bekant av en drottning. Berättelsen utspelar sig i mellersta och norra Bohuslän. Gullholmen, Lysekil och Bullre-bygden utgör berättelsens geografiska platser. Handlingen är förlagd till början av 1900- talet. Händelser och utvecklingen i staden Lysekil i början av förra seklet, skildrat genom Lysekils- Kurirens redaktör Gottfrid Ljungdal, get en tidstypisk inramning och ett perspektiv till huvudpersonernas öde. På samma sätt utgör en historisk händelse i Bullarebygden det tema Carl behöver för att förverkliga sin dröm.

I berättelsen blandas faktiska platser med fiktiva konstruerade miljöer, liksom verkliga händelser och påhittade personer. historien sker i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Johan Tebelius, född 1970. har lång erfarenhet från länder med portugisiska språk såsom Brasilien, Angola, Mocambique och Portugal. Han växte upp på Gullholmen i Bohuslän. Han är journalist, antropolog och sedan barnsben seglare. Hans tuffaste seglats gick från Uruguay till Falklandsöarna och åter.  Han har tillbringat lång tid i Amazonas tropiska regnskogar och på Amazonfloden från källflöden till deltalandet.

Produktinformation:

Myrkungen, av Johan Tebelius, 2021, mjukband, svenska, ISBN: 978-91-5198671-5